2012. december 21., péntek

Mézeskalács recept- Karácsonyra hangolódva

A receptet már tavaly megírtam, nálam tuti bevált, mindig puha! Egy szemernyit nem változtattam rajta, aki még nem próbálta tegye meg! :)




A hozzávalók:

  • 76 dkg liszt
  • 34 dkg porcukor
  • 2 púpos kiskanál szódabikarbóna
  • 1 zacskó mézeskalács fűszerkeverék ( helyettesíthető őrölt fahéjjal, 10 szem porrá tört szegfűszeggel, de valahogy nem lesz olyan jó, mint az előre bekevert:))
  • 5 dkg margarin
  • 4 egész tojás
  • 4 evőkanál akác- vagy virágméz


A hozzávalókat jól összekeverjük. Én eleinte robotgéppel, aztán kézzel gyúrom, ha szükséges adok hozzá még egy kis lisztet, hogy ne a tenyeremen kössön ki az egész:)
Egy nagy cipót formázok belőle betekerem fóliába és kiteszem a hidegre pihenni, vagy erkély híján a hütőbe. 


10-15 perc után a tésztát ketté vagy három részre szedem, (bár kinek mekkora a helye a konyhapulton) és kinyújtom 3mm vastagra. 
A süteményeket kiszúrjuk tetszőleges formákra, de figyeljünk, hogy a kiszúró melyik felére tenyerelünk...nekem szép csillagos lett a tenyerem, mert nem figyeltem!
Ha dióval, mandulával díszítjük azt tehetjük sütés előtt, de a cukormázzal várjunk a sütés utánig!
A jó meleg sütőben 2-3 perc alatt szépen megsül.


Megírom a cukormáz receptjét is:


1 tojásfehérjét felverünk nagyon kemény habbá, miközben fokozatosan hozzáadunk 25-20 dkg porcukrot. Nagyon sokáig, türelmesen. 
Persze, ha valaki olyan szerencsés, hogy letámasztható robogépe van, vagyis olyan, amit nem kell tartania, akkor közben még gyorsan el is lehet mosogatni...
És indulhat a művészet, vonjunk be mindenkit a családban, úgy jobban telik az idő:).


Kívánok szép ünnepet és kellemes készülődést!

2012. december 19., szerda

Diós golyók- Karácsonyra hangolódva

                                             Szeretném leszögezni, hogy nem csak édességek, vagy sós kis süteményeket készítek, hanem csak az a helyzet, hogy csak ezekre jut idő (mielőtt még felfalná a nagyközönség), hogy lefotózzam... :)
Tegnap nálunk jártak barátaink iszonyú finom pulykacombot sütöttem, mellé steak burgonyát és fetasajtos salátát kínáltam, de esély nem lett volna lefotózni... :).


A következő receptet mire megírom alig marad néhány szem golyócska, de hát ezért készül ugyebár... :) Ez is abszolút Karácsonyt idéző, ahhoz passzoló édesség, ami hamar megvan, finom meleg, illatos, puha, egyszóval tökéletesebb nem is lehetne, hogy segítsen az ünnepekre hangolódni!



A hozzávalók 50 kis golyócskához elengedőek:
  • 3 marék dióbél
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • 10 dkg barnacukor
  • 1 teáskanál méz
  • csipet só
  • 1 egész tojás
  • 12,5 dkg hideg vaj
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • dióbél a díszítéshez
  • 1 dl víz
                         






                  















                    

                          Daráld le a 3 marék diót. Egy nagy tálban szitáld át a lisztet a sütőporral, a sóval, a fűszerkeverékkel. Adj hozzá 7 dkg barnacukrot. A maradék cukrot a mézzel és a vízzel keverd el, majd add ezt is a lisztes keverékhez.
A keverékhez add hozzá a tojást és a feldarabolt margarint, majd robotgéppel keverd egynemű masszává.
                        Egy kevés liszttel hintsd meg a munkalapot, majd gyors mozdulatokkal gyúrd át a tésztát, válaszd ketté és készíts belőlük, kb. 2 cm átmérőjű rudakat. 
Tekerd őket fóliába, majd tedd őket hidegre, amíg elmosogatsz :) és előkészíted a tepsit,  -teríts bele sütőpapírt-.  A sütőt melegítsd elő 180 fokra.
A rudakat vágd fel 1,5 cm-es darabokra és mindegyikből formázz golyót. Tedd őket 2 cm-re egymástól a tepsire (azért kell ennyi hely, mer meg fognak nőni), majd mindegyik tetejére nyomj egy negyed diót. Ha ezzel megvagy, tedd be sülni 8-10 percre- légkeverésre.

Ha kész, vedd ki őket, tedd kis papírkapszlikba, várd meg amíg kihűlnek egy kicsit és kínáld meg, az ekkorra garantáltan melletted termő családot:).




2012. december 15., szombat

Alkoholmentes forró puncs- Karácsonyra hangolódva

                                  A következő receptem is igen egyszerű. A forró puncs ital ugye ismeretes, de van ám alkoholmentes változata is, ami nagyszerű, ha kismama, gyermek érkezik hozzánk vendégségbe. 

                    A receptet a puncs fűszerkeverék hátoldalán található, eredeti mi? :)  A lényeg, hogy finom, de azért borral és rummal lenne az igazi:)!




Hozzávalók 1l forró puncshoz:

  • fél liter narancslé
  • fél liter víz
  • 1 filter feketetea
  • 1 filter almás-fahéjas tea
  • 2 evőkanál kristály cukor
  • 1 zacskó puncs fűszerkeverék
                              
                           A narancslevet a vízzel felforraljuk, majd beleöntjük a fűszereket, további öt percig főzzük. Lezárjuk a lángot és beleáztatjuk a teafiltereket, elkeverjük benne a cukrot. 5 perc után kivesszük a filtereket, leszűrjük az egészet és forrón "tálaljuk", kínáljuk.

2012. december 13., csütörtök

Narancsos- kardamomos keksz- Karácsonyra hangolódva


                          A következőkben egy kekszet szeretnék bemutatni Nektek, ami szintén jó kiegészítője lehet a karácsonyi hangulatnak, megterített asztalnak, de ajándék kísérőként sem utolsó... Nemrég vettem keksznyomdázó készletet, (-tisztára mint az oviban, gyurmázok és nyomdázok:)-) amivel egyedi kekszeket lehet gyártani. Akinek szüksége van a beszerző helyre, komment a blogbejegyzés alatt és megírom:).
                 

                   A kardamom magokat egy hétvégi ázsiacenteres látogatás során szereztem be a rózsaborssal együtt, mert ilyen fűszereim nincsenek még, vagyis nem voltak még:). De ha már megvettem még jó, hogy kipróbálom, szóval a választás a kekszre esett. (Praktikus okokból: sokáig eláll, könnyen szállítható)...
                         A kardamom kibontás után kicsit megijesztett: erős, füstös illata van, Marcim meg is jegyezte, hogy ez bezony lencsefőzelék illat:) (ne kérdezzétek milyen elgondolásból).
Aztán kiszedtem a magjait és mozsárban megtörtem.
Ekkor jött a második döbbenet: mentol illata lett, füstös beütéssel. Nagyon jó, gondoltam, akkor most készítek egy fogkrém- lencsefőzelék ízű kekszet:). Alig vártam mi sül ki belőle:).
No, de semmi ijedség, ha nem lett volna finom, nem osztom meg Veletek a receptet!

                                         A végén finom narancsos illatú, enyhén fűszeres ízű, nagyon omlós keksz lett. ÉÉÉs a bizonyíték, hogy finom: Marci sürgetett, hogy fotózzam már le végre, mert enné:) Ennyi, próbáljátok ki, várom a beszámolókat, kinek mi a benyomása a kardamomról.



Hozzávalók 8 főre: (alaprecept innen: http://www.nosalty.hu/recept/kardamomos-keksz)
  • 34 dkg finomliszt
  • 15 dkg hideg vaj
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 2 tojás
  • csipet só
  • 3-4 kardamom magjai, porítva
  • 1 narancs lereszelt héja
  • 1 zacskó vaníliás cukor

Az elkészítés menete: 

1. A narancs héját lereszeltem, a kardamom magokat porítottam.

2. Az összes hozzávalót egy nagy tálban összekevertem robotgéppel.

3. Fóliába tekertem és hűtőbe tettem, amíg elmentem edzeni (2 órát volt a hűtőben).

4. Átgyúrtam és gyorsan kinyújtottam fél centi vékonyra és kiszaggatam, nyomdáztam (legközelebb erősebben nyomom bele a betűket). 

5. Előmelegített sütőben két nagy tepsi sütit sütöttem belőle (180 fok, előmelegített, légkeveréses 5-6 perc).



2012. december 11., kedd

Sült gesztenye- Karácsonyra hangolódva

                                        Íme egy klasszikus: a GESZTENYE, sütve :). Nem valami nagy, flancos receptet osztok meg Veletek, hanem csak simán azt, hogy én hogy szoktam sütni ezt a forró finomságot. 
Mert ugye sokszor próbáltam házilag előállítani, de volt hogy csúf maszatos izé lett az egészből, morzsolódott, szóródott és végül a kis szőrös héjjával voltunk kénytelenek megenni. Hogy Veletek ez ne fordulhasson elő, íme a kitapasztalt "receptem":


1. Végy igény szerinti mennyiségű gesztenyét.

2. Tedd őket egy lábasba öntsd le vízzel, ami teljesen ellepi őket és lassú tűzön főzd 15-20 percig.

3. Vedd ki őket és mindegyikre vágj egy jó nagy x-et (X- mas recept:)), de vigyázz, hogy ne vágd át őket teljesen és lehetőleg az ujjaidat se!

4. Tedd őket lyukacsos pizzasütő tepsire, avagy ennek híjján egy sima tepsire.

5. Told be a tepsit a forró sütőbe és 180 fokon süsd 8-10 percig, ha van grill fokozat az utolsó 1-2 percben tedd arra.

6. Tálald melegen, adj mellé egy forró teát :)!

Igazi karácsonyi hangulatot varázsol, hógolyózás utána kellemesen átmelegíti az átfagyott  tenyereket:)... Egészségetekre!


2012. december 5., szerda

Forralt bor- Karácsonyra hangolódva

                                     Ha tél, akkor melegital, ha meleg ital, akkor FORRALTBOR :). Na jó nem egészen, de azért gyakran kerül ilyentájt a figyelem középpontjába. 
Utánaolvastam (www.vinopedia.hu) valamicskét, és a klasszikus forraltbort elkészítettem én is, receptje:

A klasszikus forralt bor alaprecept

Hozzávalók: 1 l vörös vagy fehérbor, 8 dkg cukor, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, két szegfűbors, fél citrom.

Elkészítés: A bort és a többi hozzávalót üvegedénybe öntjük, majd forráspontig hevítjük (ne forraljuk, mert az árt a bor aromájának), majd belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljuk.


Eredete:

A régi időkben a bor gyakran megsavanyodott, amit felforraltak, fűszereztek és újra fogyaszthatóvá vált ez által.
A forraltbor egy speciális fajtája a glogg, ezt az északi területek országaiban fogyasztják. Itt a vörösborhoz ízesítésként cukrot, szegfűszeget, és fahéjat adnak.


Forralt bor receptek:

A pikáns és gyógyító forralt bor

Nátha ellen nagyon jó a következő recept, melyet a magyar népi konyha hagyományozott az utókorra. Zsebkendőt is adjunk hozzá!

Hozzávalók: 1 l vörösbor, 8 dkg cukornak megfelelő méz, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, 1 teáskanál erős Pista (vagy egy félbevágott cseresznyepaprika, vagy chili).

Elkészítés: A bort és a többi hozzávalót üvegedénybe öntjük, majd forráspontig hevítjük (ne forraljuk, mert az árt a bor aromájának), majd majd belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljuk.


Gyümölcsös forralt bor

Hozzávalók: Fél üveg vörösbor, fél liter szőlőlé, 3 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, cukor, vagy méz, 1-2 narancs héja, esetleg a leve is.

Elkészítés: A bort a szőlőlével felforraljuk, belerakjuk a fűszereket és a narancshéj felét. Kicsit állni hagyjuk, majd édesítjük. Aki szereti tehet bele a narancs levéből is. Almakarikákkal forrón kínáljuk.

Aszalt gyümölcsös forralt bor

Hozzávalók: 1 l vörösbor, 1 narancs, 3 szegfűszeg, 2 darabka fahéj, 1 kiskanál reszelt gyömbér, 5 dkg mazsola, 5 dkg vegyes aszalt gyümölcs (alma, szilva, meggy), 15 dkg kockacukor, 1 kis pohárka rum.

Elkészítés: A narancsot meghámozzuk (a fehér belsejét kikaparjuk!), kis darabka héjat félreteszünk, majd a gyümölcshúst vékony karikákra vágjuk. A fűszereket és a félretett narancshéjat sűrű vászondarabkába kötjük, és benedvesítjük. A mazsolát és az aszalt gyümölcsöket megmossuk. A bort zománcozott vagy rozsdamentes lábasba öntjük, hozzáadjuk a kockacukrot és a fűszereket. Lassú tűzön felforraljuk, míg a tetején fehér hab keletkezik (a habot kanállal leszedjük). Hozzáöntjük a rumot, beletesszük az aszalt gyümölcsöt, a mazsolát, jól összekeverjük és meleg helyen állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek (kb. 20 perc). Eltávolítjuk a fűszeres csomagocskát, a poharak aljára egy-egy szelet narancsot teszünk, és ráöntjük az aszalt gyümölcsös forró italt.


Az igazán alkoholos forralt bor

Hozzávalók: 1 narancs, 1 citrom, 1,5 l vörös bor, 10 db szegfűszeg, 2 rúd fahéj, 1 rúd vanília, 8 db kardamom mag, 30 dkg cukor, 2,5 dl rum.

Elkészítés: A narancsot és a citromot megmossuk és vékony szeletekre vágjuk. Nagy lábasba öntjük a bort, beletesszük a fűszereket, a citromot, a narancsot, a cukrot és forráspontig hevítjük. A felforralt borhoz öntjük a rumot, majd flambírozzuk (azaz meggyújtjuk). Amikor a láng elaludt, azonnal szervírozzuk (a fűszereket és a gyümölcsöt nem tesszük a poharakba).



Szóval, ha valamelyikhez kedvet kaptatok, akkor hajrá, vendégeitek biztosan nagyon hálásak leszenek! :) 



2012. december 2., vasárnap

Csokikanalak- Karácsonyra hangolódva


                                A következő recept ismét egy Karácsonyhoz köthető édesség, ami szintén jó ötlet ajándéknak is. Előre leszögezném, hogy szükség van hozzá szilikonformára, aminek beszerzési helyét szívesen megírom azon olvasóimnak, akik itt a blogon kommentelik a bejegyzést:).

                         Szóval folyik a kísérletezés részemről, hogy milyen kézzel készült ajándékkal kedveskedjek szeretteimnek Karácsonyra, és egyben ötletet adjak kedves olvasóimnak. A mandulás grillázs és kekszek mellett, íme egy harmadik finomság. 


Kézzel készült csokoládé kanalak ét- tej- csokoládéból, hiszen ha Karácsony, akkor csokoládé nem igaz? :)

Azért kanál formájúak, mert forró tejbe kevergetve elolvadnak és kész is a finom, melengető forró csoki, ami egy szánkózás után igen jól jön... 

Alaprecept:
  • minőségi ét- tej pasztillák, darabok vagy egész tábla, amit mi magunk tördelünk- vágunk fel, (a fehér csoki alkalmatlan, nagyon hamar olvad, nem lehet vele "kevergetni")
  • szilikon forma,
  • két edény az (egyik aljában forró víz, a másik rá, és abba kerül a csoki),
  • spatula.


                        Persze ennek is vannak változatai: lehet az olvasztott csokiba vanília kivonatot, kávészem darabkákat, reszelt narancshéjat, fahéjat keverni, akik bátrak kipróbálhatják egy leheletnyi őrölt csilivel stb., hogy egyedi ízű forró csokit kapjunk a végén!

Sőt én már kipróbáltam úgy is, hogy nem forró tejbe, hanem forró kávéba kevertem bele a kanalat és finom mokkát kaptam végül :). És mit szólnátok, ha a fagyitokat tálalnák efféle hasonló csokoládékanállal? Hát nem "álomszerű"? :)

Az elkészítés menete:
  1. Vízzel töltött lábas fölött olvaszd fel a csokit,
  2. töltsd szilikonformába,
  3. spatula segítségével húzd le a felesleges csokit, hogy szép, egyenletes felületet kapj,
  4. tedd hűvös helyre, amíg megdermed (kb. 10-12 perc),
  5. óvatosan emeld ki a kanalakat,
  6. kínáld forró tej mellé :)!


Íme egy változat, ha már nincs időd beszerezni szilikonformát:


  1. Olvaszd fel a csokit,
  2. töltsd jégkocka tartóba,
  3. tedd hideg helyre, (de ne hűtőbe) és várj 5 percet,
  4. állíts bele kis kanalat (fából, ami könnyű és nem dől el),
  5. várd meg amíg teljesen megdermed,
  6. vedd ki a kanállal együtt a "csokikockát" :) és kínáld, ajándékozd igény szerint! :)


Akinek tetszett a bejegyzés, ne fogja vissza magát kommentelje! :) 

2012. november 27., kedd

Mandulás grillázs- Karácsonyra hangolódva

                                A következő recept igen egyszerű, de azért nevezzük receptnek:) A grilázst mindenki ismeri és igencsak összeköthető a Karácsonnyal. Ez is egy jó kis karácsonyi ajándék ötlet kollégáknak, barátoknak.



Először is a hozzávalók, ahogyan én készítettem:

  • 20 dkg kristálycukor
  • 15- 20 dkg rusztikusra darabolt, héjatlan mandula
  • 1 evőkanál víz
  • margarinnal megkent sütőpapír
  • fémtálca
                            A sütőpapírt vékonyan megkentem margarinnal és egy fém tálcára tettem. A mandulát durvára feldraboltam és a sütőpapírra szórtam. 
A cukrot egy evőkanálnyi vízzel felolvasztottam és kavargatva karamellizáltam, amíg szép világos barna színt nem kapott. Ekkor levettem a tűzről és gyorsan ráöntöttem a mandulára. Kitettem a hideg erkélyre, ahol gyorsan megszilárdult, majd óvatosan lehúztam a sütőpapírról (nagyon könnyen lejött) és apró darabokra tördeltem. 




                               És akkor ötletek változatokra: lehet bele tenni egy kis reszelt narancshéjat, fahéjat, a mandula helyett mogyorót vagy diót, vagy vegyesen ki- mit szeret. Lehet hozzátenni mézet is és szerintem kiróbálom majd mazsolával is :)

                            Az összetördelt grillázsdarabokat átlátszó celofánba teszem masnival átkötöm, kedves kis üzenetet írok hozzá és kész a kézzel készített ajándék. 

                   És még egy változat: nagyon apróra tördelem a grillázst, tölcsér alakban formázott celofánba teszem és a mellékelt kis üzenetre ráírom, hogy melegen ajánlott vele megszórni az esti filmhez szánt vanília fagyit :) (de jól kiegészíti a forró almáspitét a diós változat, ha azzal szórjuk meg...).




Aki teheti próbálja ki, gyorsan elkészül, sokáig eláll- mármint nem a fagyival együtt:) csak a grillázs külön:). 


Várom, kinek hogy tetszett, melyik változatot valósította, valósítja meg!

2012. november 21., szerda

Mandulás kekszek- Karácsonyra hangolódva


                         
                          Közeleg a Karácsony, és mivel odakint lehűlt kicsit a levegő, ezért jólesik sütni- főzni a meleget adó konyhában.
                         Idén is szeretném meglepni szeretteimet valami ehető finomsággal, éppen ezért elkezdtem kísérletezni, hogy mi is legyen az.

                             Ez a keksz eddig nagy esélyes, bár nem lesz egyedül:). 
Akár ajándéknak, akár csak egy hétköznap esti finomságnak készítjük el, nem fogunk csalódni. A mandula és csokis keksz illata, ami a sütőből árad, minden illatosított gyertyánál finomabb- nem utolsó sorban a tudat, hogy nemsokára ehetünk is belőle :). 
Csinos kis csatosüvegben jó sokáig eláll és egy masnival átkötve takaros kis ajándék...

                    Íme a recept, ami kb 20-25 db kekszhez elegendő, persze függ a szeletek vastagságától és a tekercs méretétől:


Hozzávalók:
  • 2 db tojássárgája
  • 6 dkg mandula
  • 3 dkg keserű kakaópor
  • 12 dkg kristálycukor
  • 28 dkg finomliszt
  • 1 csomag Vanillincukor
  • 12 dkg Rama margarin


Elkészítés:

1. A mandulát forró vízbe tesszük, leszűrjük és lehéjazzuk. Ezután sütőben megszárítjuk kb. 10 perc alatt és durvára vágjuk. Vagy, ha nem akarunk ezzel bajlódni héj nélküli mandulát veszünk és kissé megpirítjuk a sütőben 10 perc alatt. 

2. A Ramát a liszttel elmorzsoljuk, a többi hozzávalót hozzáadjuk és gyors mozdulatokkal meggyúrjuk a tésztát. Ha úgy érezzük, hogy a tészta túl száraz, hozzáadhatunk egy-két kanál tejet, nekem nem volt rá szükségem.

3. A tésztát két sütőpapír között, (hogy ne ragadjon oda a pulthoz) kinyújtjuk kb. 4 mm vastagra és megszórjuk a mandulával. Ezután a tésztát feltekerjük, jól megnyomkodjuk és a fóliába tekerve legalább 2-3 óráig, hűtőszekrénybe rakjuk. Még hideg állapotban kb. 1/2-1 cm-es szeletekre vágjuk.

4. A sütőlemezre sütőpapírt fektetünk, vagy Ramával megkenjük a sütőlemezt és erre helyezzük a szeleteket. Előmelegített sütőben 180 °C-on 15 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.


2012. augusztus 29., szerda

Egyszerű sajtos pogácsa, mert egyszerűen kihagyhatatlan :)

Ezt a pogácsát a hétvégére sütöttem és mivel egyedül voltam mindeközben, ezért volt időm, és maradt mit :) fotózni....



Nagyon finom, mind elfogyott, csak ajánlani tudom a leírt mennyiségből 3 nagy tepsi pogácsa lett...

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg Rama margarin
  • 3 dl tejföl
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej, teáskanálnyi cukor
  • 25 dkg reszelt trappista sajt
  • 3 teáskanál só
A tetejére:
  • 1 tojássárgája
  • reszelt sajt trappista és, ha van parmezán keveréke

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A hozzávalókat összegyúrjuk (a lisztet átszitáljuk, mielőtt hozzáadnánk), ha túl lágy a tészta adjunk még hozzá lisztet érzéssel :), amíg szép cipót nem lehet belőle formálni.


Körülbelül ujjnyi vastagra nyújtjuk, és félbehajtjuk, majd újra nyújtjuk, mindezt 4-szer, 5-ször megismételve. 

Apró pogácsaszaggatóval szaggatjuk, a tetejét tojássárgájával megkenjük, és egy csipet sajtot teszünk rá. 


Hagyjuk 15 percre magára, letakarva, a sütőpapíron, hogy kicsit megkeljen, majd 180 fokos sütőben (alul- felül sütés, nem kell a légkeverés) 12 perc alatt, aranysárgára sütjük.


A recept alapjáért köszönet: mindmegette.hu

2012. augusztus 21., kedd

Nyári hangulatban

                                                                                                                                                                          foto by: shoot's n roll
                   Szóval már mindjárt vége is a nyárnak és az az igazság, hogy nem tűntem el, csak nem nagyon volt időm "blogolni". Vagyis írtam én, de más témában, amit ha gondoltok megnézhettek itt

             Készítettem finomságokat pl.: szilváslepényt, isteni grillcsirkét, görögsalátát, mangós- őszibarackos túrótortát... de a helyzet az, hogy mindent azért, mert vendégségbe mentünk, vagy hozzánk jöttek és mire lefotózhattam volna őket, addigra megvágódott a torta és el is fogyott :). Naná, hogy én is az evést választottam fotózás imádata ide vagy oda:).

                  Azért élvezem ezt az időszakot, a sok friss zöldséget és gyümölcsöt. Azt, hogy kimegyek a kertbe és szedek egy kis tál finom sárga- és fehérhúsú mézédes őszibarackot reggelire... 
Igyekszem egy két finomság receptjét megosztani és képeket is mellékelni, de nem ígérhetek semmit, hiszen süt a nap, vár a grillezés és a behűtött görögdinnye, nem tudok a gép előtt ülni:)

2012. június 20., szerda

Egzotikus- epres pohárkrém

Egzotikus, márha lehet még a kókuszt egzotikusnak nevezni.... Anyukámtól kaptam ezt a receptet, 9 másik epres recept mellett. Illik ide, hisz szezonja van és mert más gyümölccsel is el lehet készíteni.

Ez tulajdonképpen egy pohárból kanalazható finomság, amit, ha jól behűtünk kiválóan beválik egy nyári vacsora végén....



A hozzávalók 4 személyre:

  • 400 ml kókusztej
  • 400 ml tej
  • 4 evőkanál kókuszreszelék, plusz a tetejére ízlés szerint
  • 400 g friss, finom, édes eper
  • 9 levél lapzselatin
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor

                A tejet a kókusztejjel felforraljuk, hozzáadjuk a vaníiláscukrot, -kivonatot, kristálycukrot, majd félrehúzzuk hülni. 
Ezalatt a lapzselatint beáztatjuk hidegvízbe (csomagolási utasítást követve), kinyomkodva a langyos tejkeverékhez keverjük a kókuszreszelékkel együtt, majd megvárjuk, amíg elkezd dermedni. 
                     Az epret megtisztítjuk és negyedekre vágjuk. Előkészítjük a poharakat, kelyheket és az alsó harmadába teszünk a felvágott eprekből. Így:



              Ezután a félig megdermedt krémet kanalazzuk rá, majd tegyük vissza a hidegre. Hesegessük el a hivatlan eperevő legyeket...az én konyhámban van egy elég nagy és ha nem figyeltem volna, nem maradt volna mit a tetejére kanalazni:).


           Miután teljesen megdermedt a krém szórjuk meg kókuszreszelékkel és halmozzunk a tetejére szintén epret.
Jól behűtve, hidegen fogyasszuk!





2012. június 6., szerda

Csirke tagine, kuszkusz és kamut körettel

                   Még mindig tart az "együk üresre a fagyasztót" akcióm, így készült a következő fogás. A csirkecomb, pitakenyér a fagyasztóból került a tagine-ba, ami egyenesen marokkóból kaptam, igazi autentik darab:).
                   Lehet, hogy a marokkói háziasszony nem így készíti, de én most így, és bevallom nagyon meglepődtem, hogy mennyire jó lett. Azt gondoltam, hogy jó lesz, de hogy ennyire? :)





Hozzávalók 2 személyre:
  • 4 alsó csirkecomb
  • 1 dl- nek megfelelő kuszkusz
  • 2 dl-es pohárban kimért kamut
  • 2 db pita
  • 1 pohár kefír
  • 1 evőkanál méz
  • 1 pohár natúr joghurt
  • 5 gerezd fokhagyma
  • curry fűszerkeverék, bors, só
  • a díszítéshez menta ízlés szerint
              A csirke combokat bepácoltam a 3 gerezd zúzott fokhagymával elkevert kefírben, amihez egy teáskanál curry keveréket, a mézet és borsot adtam. 2 órán keresztül állt ebben a pácban, közben néha forgattam, hogy mindenhol jól átjárhassa a pác. 
             Elővettem a tagine-t és felforrósítottam a combokat a páccal együtt beleöntöttem, majd lefedtem és addig hagytam, amíg meg nem puhult a csirke. Ekkor kicsit megpirítottam az összes oldalát, majd beleöntöttem a megmosott kamutot és 4dl hideg vizet, ekkor meg is sóztam. Lefedve főztem, meg- meg kevergetve, egyszer pótoltam a vizet, (egy pohár meleg vízzel), hogy jól meg tudja magát szívni a kamut, nehogy kemény maradjon. 
          Mialatt ez főtt (40 perc) 2 gerezd fokhagymát összezúztam és elkevertem egy kis só társaságában a joghurtban, félretettem a hűtőbe. 
A kuszkuszhoz felforraltam 2 dl vizet, ráöntöttem a kuszkuszra, plusz egy csipet só, majd lefedtem (10 perc tuti elég neki).
Amikor már majdnem telesen puha volt a kamut betettem a pitákat a 250 fokos sütőbe légkeverés- grill kombóra. Aranybarnára sütöttem őket. 

És a tálalás: keverd össze a kuszkuszt, vágd félbe a pitákat, öntsd kis tálkákba a joghurtos szószt, tedd az asztal közepére a tagine-nal együtt, ha kedved tartja, és van otthon díszítsd mentával és fogyaszd jó ízűen! 






A kamut




               Ez az ősi, tápláló gabona Egyiptomból származik. Ősi búza fajta. Hosszú ideig feledésbe merült, majd, mint a tönkölybúzát ismét felfedezte az élelmiszeripar. A Kamut, mint ősbúza soha nem került nemesítésre, kizárólag ökológiai gazdaságokban termesztik.

            Felhasználhatósága széles körű, én eddig köretnek, illetve tölteléknek használtam, (mint a rizst). Nagyon finom és még egészséges is, szuper kombináció nem gondoljátok?:) Ha van lehetőségéetek vegyetek egy zacskóval (jó sokáig elég), persze attól függ mekkora a család:), hiszen a búzával összehasonlítva magasabb a fehérjetartalma (kb. 40%-kal) és minősége is jobb. 

             Az értékes zsírsav magas részaránya, a könnyen emészthető szénhidrátok és értékes fehérje miatt nevezhetjük a kamutot egészséges, magas energiatartalmú gabonának. Ezeken kívül még jellemzőszénhidráttartalma, amelynek jelentős hányada keményítő. 

A kamut zacskója (én ilyen formában vettem:))
         Mint a gabonák általában a kamut is tartalmaz héjában, illetve a magbelsőben élelmi rostokat, cellulózt, lignint és pektint. A gabonafélék fehérjetartalma azonban, nem teljes értékű, ami azt jelenti, hogy nem tartalmaznak ún. esszenciális aminosavakat. A búzafélék egyik fehérjéje a sikér, ami a glutént is tartalmazza. Lisztérzékenység esetén, tehát a kamut sem fogyasztható, mint ahogy a többi búza féle sem.

(forrás: harmonet.hu, a képek saját!)

2012. június 1., péntek

Túrókrémes, gyümölcsös batyuk

                   A következő recept azért jött létre, mert muszáj elkezdeni kienni a fagyasztóból a dolgokat, hiszen már nem bírom erővel sem rá(rúgni)csukni az ajtót :). 
Szóval kivettem egy csomag rétestésztát, fagyasztott gyümölcsöket és elkészítettem ezt az igazán könnyed és nyarat idéző desszertet:). 

                     Nyáron el lehet készíteni friss gyümölcsökből is. El is lehet hagyni a rétestésztát, poharakba töltve a túrós vaníliás krémet a tetején a gyümölcsökkel, vagy akár rétegezve is, jól behűtve kiskanállal tálalva:). Legközelebb én is kipróbálom így.



A hozzávalók 12 batyuhoz:

  • fél csomag leveles tészta
  • 600 g fagyasztott gyümölcs (én 300g málnát és 300g vegyes erdei gyümölcsöt használtam)
  • 500 g túró
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás puding
  • 1/2 l tej
  • porcukor a tálaláshoz
              Az egy csomag leveles tésztát félbe vágtam keresztben, majd az egyik felét félretettem (nem lesz rá szükség), a másik felét még egyszer félbevágtam keresztben, így egyenlő négyzeteket kaptam. Elrendeztem szilikon muffin formákban, kibélelve, mint egy kicsi kosár.  
            A pudingot megfőztem majd a túróhoz kevertem és a tészta kosárkákba töltöttem, betoltam a sütőbe és légkeveréses fokozaton 150 fokon szép lassan megsütöttem a tésztát. Mikor már kezdett szép aranybarnává változni a tetejükre kanalaztam egy evőkanálnyit (ízlés szerint kettőt) a gyümölcsökből.
Visszatoltam a sütőbe még 2 percre, majd porcukorral meghintve tálaltam.

Óvatosan szedjétek ki a formából, mert szétszakadhat a tészta és nagyon forró :)...! A maradékot hűtőben lefedve tároltuk és másnap is ízletes volt hidegen, sőt!:)



2012. május 25., péntek

Spárgás, tejszínes penne

                 Spárga, csirkemell, "aszta-pasta" :), szóval ez egy tésztás étel, felhasználva a tavasz adta lehetőségeket. Került bele tejszín és petrezselyem is, hamar elfogyott:).

A hozzávalók előtte...

A hozzávalók négy személyre:

  • fél csomag penne tészta
  • egy csomag petrezselyem
  • 500 g zöldspárga
  • 2 szál újhagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 dl tej
  • 1 dl víz
  • 1 egész csirkemell
  • só, bors
                  A tésztát lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük. A csirkemellett kockákra vágva megpirítjuk egy kis olajon, melléadjuk a karikákra vágott újhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük az 1dl tejjel, 1 dl vízzel és lefedve addig főzzük, amíg meg nem puhul a csirkemell. 
Eközben a spárgát feldaraboljuk egy centis darabokra és forrásban lévő vízbe dobjuk 1 percre. Ha szeretnénk, hogy megőrizze a szép zöld színét egy kis szódabikarbónát adunk a vízhez. Mikor félig megpuhult a csirkemellhez adjuk és felöntjük a tejszínnel. Együtt főzzük, amíg egy kicsit besűrűsödik, ha kell még sózzuk, borsozzuk, lehet hozzáadni egy gerezd fokhagymát átpréselve. 
Lehúzzuk a tűzről és az apróra vágott petrezselymet beleforgatva tálaljuk a tésztával! Ízlés szerint megszórhatjuk reszelt sajttal, parmezá forgácsokkal... ki mit szeret mi anélkül ettük és fantaszikus volt úgy is:).
Remélem kipróbáljátok!


...és utána

2012. május 22., kedd

Bögrés- banános :)

                 A következő süti találó neve a mértékegységből jött, nem kell aggódni a bögrét nem kell belesütni:). Az eredeti (amerikai) recept csészét ír, de mivel nekünk nincs csészénk, bögrével oldottam meg, ezáltal az adag a kétszerese lett, de nem gond ugyanis ebből nem lehet annyit sütni, amennyit nem lehetne elpusztítani:).
                    Azért nem írom, hogy miben süssétek, ha ki akarjátok próbálni, mert lehet, hogy lefelezitek vagy amúgy sincs olyan formátok, ezért azt ajánlom, hogy keverjétek ki a tésztát és nézzetek utána mibe fér bele, számoljatok azonban azzal, hogy sütés közben meg is emelkedik, tehát ne töltsétek csurig.



Hozzávalók:

  • 1,5 bögre jó érett banán püré, (villával törjétek össze)
  • 2 teáskanál citromlé
  • 3 bögre finomliszt
  • 2 bögre barnacukor
  • 1/8 bögre fehér "rendes" cukor
  • 3 nagy tojás
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 1 csipet só
  • 1,5 teáskanál sütőpor
  • 3 evőkanál tejföl
  • 3/4 bögre puha margarin
                       A banánokat villával pürésítsd majd a citromlevet hozzákeverve tedd félre. Kis tálba szitáld át a lisztet a sütőporral és a sóval majd ezeket is tedd félre. Egy nagy tálba verd fehéredésig a tojásokat a cukrokkal, majd tedd hozzá a margarint és azzal is keverd jól össze. Ezután a banánpürét és a tejfölt is add a masszához, végül óvatosan add hozzá a lisztes keveréket. Csomómentes egynemű masszát kell, hogy kapj. 
                   Ha ezzel elkészültél válaszd ki a megfelelő méretű sütőformát béleld ki sütőpapírral vagy vajazd és lisztezd ki. Öntsd át a masszát és tedd be 180 fokos, előmelegített sütőbe kb. 1 órára, de mindenképpen ellenőrizd tűpróbával, mielőtt elzárod a hőt:).
                        Ha kibírod addig, várd meg amíg kihűl, majd szeleteld. Érdemes kipróbálni nutellával megkenve banánkarikákkal a tetején:) Hmmm, nagyon ott van:).



2012. május 18., péntek

Éttermi beszámoló- nem ajánló

            A következő olvasmány, beszámolóm egy hétvégi visegrádi éttermezésről. Annyira meghökkentett a dolog, hogy muszáj megírnom. 
Egyszerűen nem fér a fejembe, hogy hogy engedheti meg magának egy étterem, ami ugye VENDÉGLÁTÁSBÓL él, hogy ilyen pincéreket foglalkoztasson, ezzel leírva a helyet magát.

                         Szóval a hely a visegrádi Nagyvillám Étterem. Először is kezdeném azzal, hogy gyönyörű a hely, káprázatos a kilátás, hangulatos a belső kialakítás. Az ételekről később.... majd rájöttök, hogy miért is!
Egy nagy baráti társasággal beszéltük meg az ebédet ebben az étteremben. Mivel sokan voltunk két külön asztalhoz ültünk. Mi ketten kicsit később érkeztünk, így a többiek már rendeltek italt, pont érkezésünkkor hozta ki a pincér. Az első meghökkentő hiba: habár látványosan épp akkor ültünk le, még véletlenül sem kérdezte volna meg, hogy mit innánk. Jó, gondoltam nem rohan le egyből, lehet hogy előbb hoz nekünk is étlapot, vagy megkérdezi, hogy hozhat-e? De nem így történt, így az asztaltársaktól kaptunk étlapot, majd mikor 15 perc múlva újra megjelent a kedves pincér, még italt is tudtunk rendelni:). 
                 Egész nap nem ettem, elhatároztam, hogy előétellel kezdem a finom ebédet. Le is adtuk a rendelést, mindenki kért valamilyen levest vagy előételt. (Ekkor már elfogyott az italom, de a figyelmes pincér nem várt volna még egy percet, hogy kérjek még egyet...) Oké semmi gond, nem vagyunk nagy balhésok, így nem foglalkoztam ezzel, gondoltam, ha hozza az előételemet, kérek majd inni is. 
                  Az előétel, amit választottam padlizsánkrém volt, grillezett zöldségekkel, pirítóssal. Az adag rettentő nagy volt, főételnek is elég lett volna és nagy nagyon finom is volt. Egy problémám volt vele, hogy a grillezett zöldség hideg volt, de lehet, hogy direkt. Egyszóval nagyon meg voltam elégedve és alig vártam a főételt, hiszen ha ilyen finom volt az előétel, akkor a főétel hmmm:).

                     Meg is jött a pincér, meghozta a főételeket, néhány leveses és előételes tányért el is vitt (azért nem az összeset, nehogy legyen helyünk:)), de az enyémet bizony nem hozta. Jólvan, türelmes lány vagyok, majd a következő körrel (a másik asztaléval együtt) kihozzák. De nem így történt, mindenki megkapta az ételt csak én nem. Sehol a pincér, akinek szólhattunk volna, hogy mi a helyzet. 
Mikor már mindenki megette az ételét, meg is jelent egy pincér, akinek jeleztem, hogy nézzen már utána, ha nem nagy kérés, hogy mi a helyzet a kb. 45 perce megrendelt főételemmel. Nagyon készségesen elismételte, hogy mi a hiányzó étel, majd mondta, hogy utánanéz és jön, szól, hogy hogy állnak. Ekkor megettem az előételem maradékát, amit direkt nem ettem meg, hogy legyen hely a következő fogásnak:) és egyre idegesebb voltam... A pincér akinek szóltam, hogy nézzen utána 20 perce eltűnt és nem jött vissza. Ez valami vicc gondoltam.
Mivel már mind a két asztal befejezte az ebédet, úgy döntöttem, nem kérem az enyémet, hiszen nincs kedvem egyedül enni. 

Ekkor elő is került valahogy egy pincér, akinek mondtuk, hogy akkor töröljék a rendelést, amit elfelejtettek kihozni. Mire ő felháborodva megkérdezte, hogy "igen, töröljük?" Ekkor, azt hittem nem hallok jól. Minimum bocsánatot kellett volna kérnie, hogy nem sikerült kihozniuk több mint egy órája a főételemet, arról nem beszélve, hogy éreztethette volna, hogy bánja, és esetleg kiengesztelhetne-e a hely egy ajándék desszerttel vagy valami. Ehelyett még ő volt felháborodva. 
                        Na és ez a szomorú Magyarországon. Egyszerűen egy-két hely és sok- sok ember el van tévedve. Én vagyok a vendég, a vásárló, az akárki aki itt hagyja a pénzét és ne ő tegyen szívességet, azzal hogy méltóztat kiszolgálni.
                      A vége az lett, hogy a törlést követően 15 perc múlva megjelent egy pincér hozva a hiányzó ételt:) Köszöntük nem kértük, de egy bocsánat kérést nem kaptam, pedig éhesen távoztam. 
Az egyik barátunk pedig nagy nehézségek árán leintett egy pincért és kért kávét, majd a pincér anélkül, hogy megkérdezte volna az asztalnál ülő többi embert is, hogy hozhat- e még valakinek valamit, sarkon fordult!:)
                          A helyről tehát ennyit, az étel, amennyihez szerencsém volt finom volt, de a kiszolgálás elrontott mindent. Valószínű, hogy minket ott többet nem látnak és nem szívesen fogom ajánlani akárkinek is a helyet, hiszen van éppen elég étterem, ahol finom az étel és még a kiszolgálás szó jelentését is ismerik! 

2012. április 17., kedd

Palacsinta másképpen


               Talán emlékeztek, nem is olyan régen írtam egy amaránt nevű csodagabonáról, ami nagyon egészséges és számos módon fel lehet használni... Aki nem emlékszik, netán lemaradt róla annak itt egy kis segítség, hogy pótolhassa:) 
Íme az ígért recept pattogatott amaránt maggal. Első hangzásra furcsa lehet, de az ízén nem érezni. Komolyan, tapasztalatból mondom... Az amaránttal a lisztet pótoltam 50%-ban. 

A recept hozzávalói 12 kicsi palacsintához:

  • 3 db tojás
  • 6 evőkanál finomliszt
  • 7 evőkanál pattogatott amaránt mag
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl tej
  • 1/4 teáskanál sütőpor
              A tojásokat szétválasztottam és a fehérjéket kemény habbá vertem. A lisztet átszitáltam a sütőporral, hozzá kevertem az amaránt magot és a cukrot, majd a tejjel és a tojássárgájával csomómentesre jól összekevertem. 
A masszához forgattam óvatosan a tojáshabot és olaj nélkül kis palacsintákat formázva kisütöttem őket.
Ugyanúgy viselkedik, ( már ha tud viselkedni egy massza) mint a szokványos palacsintatészta. 
Meg lehet tölteni, leönteni, hidegen- melegen ajánlani egy kiadós (krém)-leves után!

2012. április 16., hétfő

Medvehagyma saláta

                A következő  salátát egy finom sült csirke mellé készítettem. Mostanában igen nagy divatja van a medvehagymának. Sok formájában kóstoltam már, de eddig saláta formában az igazi:).


A hozzávalók 2 személyre a következők:

  • egy csomag medvehagyma
  • 3 db retek
  • 1 egész kápai paprika
  • 1 db sárgarépa
  • 2 db paradicsom
  • fél kígyóuborka
  • fél fej jégsaláta
  • bors
  • olívaolaj
             A hozzávalókat feldaraboljuk, a medvehagymát csíkokra vágjuk. Sóval, borssal ízesítjük és egy kevés olívaolajjal nyakonöntve tálaljuk.
Remek ízű, laktató köret, de magában pirítóssal is megállja a helyét! Próbáljátok ki, amíg szezonja van és van medvehagyma.

2012. április 10., kedd

Kakaós-meggyes muffin

               


           A megúnhatatlan, elronthatatlan (,már ha van egy jó recept a kezünkben) MUFFIN, CUPCAKE, édes kis semmiség:).
                Lehet, hogy sokan tudjátok, de azok kedvéért, akik nem, leírom, hogy miért cupcake a muffin külföldön:). A magyarázata nagyon egyszerű, külföldön (pl.: Amerikában) a receptek minden hozzávalót csészében adnak meg, azaz végy két csésze lisztet. És lévén, hogy a csésze ott cup névre hallgat, ez egy cupcake, azaz csészesüti:).
                A következő recept, egy azok közül, amelyek nem szárazak és nem kell melléjük meginni egy bögre tejet, vizet... Ajánlom mindenkinek kipróbálásra, meggyszezonban szigorúan friss meggyből! Vendégségbe, grillpartyra, lánybúcsúra (mondjuk akkor szórjuk be csillámmal, vagy tegyünk rá pink mázat:)), előételnek, vagy csak önmagunk megjutalmazására. :) 

Hozzávalók 24 kis muffinhoz: 
  • 20 dkg liszt 
  • 20 dkg cukor 
  • 2 db tojás 
  • 5 dkg Rama margarin 
  • 5 dkg holland kakaópor 
  • 2 dl meggybefőtt lé 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 1 csomag sütőpor 
  • 3 nagy evőkanál meggy

              A cukrot a vaníliás cukorral és a tojásokkal felverjük, hozzáadjuk az olvasztott margarint, a lisztet, a sütőport és a kakaóport. Csomómentesre keverjük a meggybefőttlével, meggyel és a masszát a muffinpapírokkal bélelt tepsibe töltjük, majd a 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, és kb. 15-20 percig (tűpróbáig) sütjük.
                 Egyáltalán nem fojtogatóan édes, nagyon finom! Rajta hát!





2012. április 8., vasárnap

Gesztenyés roló húsvéti kiadásban:)

                       Nos Húsvét vasárnapja lévén egy igazi húsvéti finomságot szeretnék megosztani veletek. Ez is , (mint a legtöbb receptem) rém egyszerű és gyorsan megvan. 
A locsolkodók biztosan örülnek ennek a könnyű desszertnek, rajta hát ne fosszátok meg őket ettől:) (Egyébként az ötlet a http://www.hungryhappenings.com/-ról való, első látásra szerelem:)) 




                       A forma beszerzésével volt egy kis gondom, hiszen még régebben sajtosrolóhoz kerestem rolóformát, amit végül itthon nem, de Münchenben sikerült beszereznem:). De ehhez a recepthez az nem jó, hiszen répa formát kell kivitelezni, így kreatív anyukámmal összefogva kitaláltuk, hogy alufóliából is könnyen lehet tölcsérformánk. Igen ám, de nem kéne, hogy ráragadjon...Erre is van megoldás: SÜTŐPAPÍR, nem tudom ki találta fel, de szerintem sokszor csuklik, hiszen szinte minden sütésnél áldom a nevét, remek találmány:).

Na szóval, alufóliából kis tölcsérformákat hengergetünk kb. 10 cm hosszúakat és mindegyikhez vágunk egy kis négyzet alakú sütőpapírt, hogy be tudjuk vele tekerni, szintén tölcsér alakban. Készítsünk el ezekből 5 db-t.

A többi hozzávaló: kb. 15 db répácskához

  • 1 csomag készen vett levles tészta
  • 250 g gesztenye massza
  • 1 tubus tejszínhab, avagy mi is felverhetjük, készíthetjük
  • 1 egész tojás, vagy egy mokkáskanálnyi narancssárga zselés ételszínező + 2 dl víz (Azt nem mondom, hogy mindenki tart otthon ételfestéket, de ha nincs az sem baj, hiszen elég csak lekenni egy tojással és akkor is gyönyörű, répához hasonló színe lesz:))
  • mentalevél a díszítéshez

         A levelestésztából 15 egyenlő vastagságú (kb. 2cm) csíkot vágunk. A csíkokat meghengergetjük és a sütőpapírral bevont forma köré tekerjük úgy, hogy ne legyen rés. Ezután, ha nincs ételfestékünk bekenjük a felvert tojással és betesszük sütni 180 fokos sütőben légkeveréses fokozaton 10-12 percre. 
Miután megsültek óvatosan lehúzzuk a formáról és amennyiben ételfestéket használunk, szép egyenletesen, ecset segítségével befestjük a répáinkat.

        Ezután félrerakjuk hűlni őket és bekeverjük a krémet. A gesztenyemasszát áttörjük és tejszínhabbal összekeverjük, hogy szép egységes, könnyű, selymes krémet kapjunk. Ne legyen nagyon tejszínhabos, de ne is csak sima gesztenyemassza legyen:) Egyszóval érzéssel.
Amikor ezzel készen vagyunk nyomózsába töltjük és a kihűlt "répákba" nyomjuk. A végébe mentalevelet szúrunk ez lesz a zöldje.

            Ez a recept elkészíthető sós töltelékkel is pl: tojáskrémmel, tonhalsalátával, pástétommal és ekkor a mentalevél helyett petrezselyem zöldjével, kaporral díszítjük. 
Elronthatatlan és igazi művészet, jó szórakozást, kellemes ünnepet!