2012. január 6., péntek

Bécsi adventi finomságok

Advent utolsó hétvégéjén tettünk egy kirándulást Bécsbe. Az adventi vásárok Bécsben nagyon híresek, így nem volt kérdés, hogy ott a helyünk:).  
Péntek reggel indultunk és a Schönbrunni kastély megtekintésével kezdtük a ráhangolódást a bécsi adventre. 
A kastély előtti tér tele van kis hangulatos faházakkal, melyekből a forraltbor, a puncs és mézeskalács incsiklandó illata ellenállhatatlanul odavonnza az embert. Így nem volt mese mi is ittunk egy forrócsokit és egy alkoholmentes puncsot:)- igen még ilyen is létezik! 
A kastélyparkban tett séta közben elcsipegettem/tünk egy kis sültkrumplit (igazi gourmandhoz híven:)), majd sajnos időközben leszakadt az ég, így gyorsan futás a kocsihoz... 

Bőrigáztunk, ezért elmentünk a szállodába, ahol elfoglaltuk a szobát, átöltöztünk. Irány a recepció egy térkép és már úton is voltunk a metró felé, amivel elmentünk egészen a híres Mariahilfer Strasse- ig. 
Ez egy nagyon híres sétáló utcája Bécsnek, tele hatalmas választékkal rendelkező apró kis édességes boltokkal, sok-sok ruhabolttal és éttermekkel. 
Az utca mindkét oldalán megtalálhatók a kis faházikók punccsal és forraltborral, sültkolbásszal és egyéb finomságokkal. Az illatoknak és az idő előrehaladtának köszönhetően meg is éheztünk, úgyhogy egy kis mellékutcában lévő, csendes kis Gasthausba tértünk be, ahol remek ételeket szolgáltak fel. Én magam gombapaprikást kértem, de mint megtudtam a knödel nem teljesen ugyanazt takarja, mint az itthoni nokedli...de az íze kifogástalan volt. 
                                                                        












Marci már inkább helyi specialitásnak mondható fogást rendelt magának, ami sülthús, knödel és hozzá az elmaradhatatlan párolt savanyú káposzta. 
Miután jól megvacsoráztunk és Marci ellenőrizte a helyi sör minőségét...(jelenti iható:)), újra útnak indultunk. Jöhetnek az édességek, forraltborok, puncsok:). 
A sétálóutcán meg- megálltunk inni, csak hogy átmelegedjünk:) és elsétáltunk egészen a városháza előtti téren helyet foglaló legnagyobb vásárhoz. 
A képeket nézegetve a hangulatot nem teljesen adják át, mert nincsenek a képeken rajta az illatok, ízek és az egész nyüzsgés, ami még hozzá "járt", de egy kis ízelítőt ad az édesszájúaknak, hogy itt aztán van választék:). 
Nos lássuk, ez a látvány tárult elénk mikor odaértünk:

 Mézeskalács szív és cukorka minden mennyiségben, formában...
























Ne tévesszen meg senkit, azért mert valami gyümölcs vagy zöldség formájú még nem egészséges, de azért a hamburger alakú marcipán már kicsit tulzó:)...












Fánk-fánk és fánk, nomeg néhány száz féle muffin... sajnos esély nem volt rá, hogy belémférjen akár egy fél is...

Télifagyi új köntösben (legalábbis számomra új...) ezen a képen még csokiba mártott banán pálcikán és az ezalatt lévő képen pedig csokiba mártott almától elkezdve a mandarinon át az ananászig minden és még sok más... :) Tessék nyugodtan szemezgetni, de ha ez nem lenne elég, akkor van cukorba mártott formában is, bár nem tudom, hogy hogy nem törik bele a foguk, mikor megkezdik.



Kekszek és kekszek, szemem elkerekedett, de tényleg elég volt ennyi féle édességet csak látni is, nem kellett hogy egyek belőle, így is tele lettem:)



 És haladjunk tovább a gumicukorkás, zselés, bonbonos standok felé:




Ha megcsókolod valyon királyfi lesz? Azt nem tudom, de az tuti, hogy nagyon finom, így igazi királylánynak érezheti magát az ember...!



 Az aszalt gyümölcs szekció:


 Éééés az elmaradthatatlan nyalókás sziget, mint a mesékben:)



Ezek után, mivel nem találtam ínyemre való finomságot:) elindultunk haza! Na ez csak vicc volt:) 

Ajánlom mindenkinek, aki teheti, hogy látogasson el jövőre vagy azután, mert ezt látni kell, még ha az ember nem is vesz semmit, csak nézelődik (már, ha kibírja csak nézelődéssel)...

Szerintem mi ott leszünk jövőre is!


2011. december 14., szerda

Citromos korongok, kekszek

       Ennek a keksznek a receptjét Ági barátnőmtől kaptam, aki kutyasétáltatáson lepett meg a kekszekkel és mivel nagyon ízlett gyorsan el is kértem a receptjét. Elkészítettem én is, szóval most megosztom veletek. Bátran meg lehet sütni, aranyos kis dobozkákba tenni és megajándékozni vele barátainkat az ünnepek alkalmából. De csak úgy reggelire, egy jó habos kávé, kakaó mellé is kitűnő...



Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt (plusz valamennyi a deszka szórásához)
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1 db citrom reszelt héja 
  • 8 dkg puha, darabokra vágott margarin
  • 1-2 evőkanálnyi citromlé
  • 1 egész tojás
           A lisztet átszitáltam egy nagy tálba, majd hozzákevertem a sütőport, a tojást, a citrom reszelt héját és apránként hozzáadtam a margarint. Egy kicsit változtatva a recepten adtam hozzá citromlevet is, hogy még jobban előjöjjön a citromos íz.
A hozzávalókat robotgéppel jól összekevertem, majd egy kicsit betettem a hütőbe hűlni, dermedni.
Kivettem a hűtőből és jól belisztezett deszkára tettem, egy kicsit átgyúrtam. Figyelem a tészta nagyon puha, lágy, ragdós szóval bátran a liszttel!
Kinyújtottam fél centi vékonyra és a legkisebb pogácsaszaggatómmal kis korongokat vágtam belőle. Sütőpapíros tepsire helyeztem őket és betettem a sütőbe, amit 200 fokra és légkeveréses fokozatra állítottam.

          10 perc múlva meg is sültek, szóval mehetett be is a következő adag. Az elkészült sütiket megvártam, amíg kihültek és utána dobozba tettem, hogy finom omlós és puha maradjon.
Az, hogy hány darab lesz belőle függ a kiszúró forma méretétől, szóval csak az tudom leírni, hogy nekem 3 tepsivel készült, nagyon kb 50- 60 db.
Azt hiszem a jövőben még sokszor megsütöm a környezetem nagy örömére :). Szerintem legközelebb kipróbálom krémmel tölteni, hogy milyennel? Majd megtudjátok, ha olvassátok :)





Gránátalma, Aphrodité gyümölcse

              Mostanában nagyon rákattantam a gránátalma evészetre. A kedves Mikulás hozott nekem egyett és én azóta napi kettőt tuti, hogy megeszek:).
Egyszerűen nem tudok betelni vele, annyira finom. El is meséltem ezt tegnap a barátoknak vacsora közben, ahol kiderült, hogy többen nem is ismerik ezt a fantasztikus gyümölcsöt.
Most mindazok kedvéért, akik nem tudják mi ez és hogy néz ki egy pár kép és leírás, de az az igazság, hogy ezt érezni kell. 


         Sok jó tulajdonságát fel tudom sorolni a finomon kívül, ám nagyon kell vigyázni vele, mert megsárgítja a körmöket az ujjakat és mindent, amihez hozzáért. Hogy miért sárga lesz, mikor piros a belseje nem tudom, de így van. 
Mediterrán vidékeken őshonos lombhullató fa vagy bokor. Magassága 2 és 4 méter között változik, de létezik törpe fajtája is. Nyugodtan neki lehet állni itthon is az ültetésének, nálunk (budapesten) is szépen hozza  a gyümölcseit.
A gránátalmának sok fajtája alakult ki. Ezeket a termés színe alapján a következő négy csoportra oszthatjuk:
  • sötétpiros, 
  • sárgászöld,
  • feketésibolya és 
  • fehér termésűre.  Közülük az első kettő a legelterjedtebb.

A jó tulajdonságai közé tartozik, hogy kíváló antioxidáns hatású. Tudományos vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a gránátalma fogyasztása az LDL (káros koleszterin) szintjét csökkentheti a vérben. Sok C-vitamin találhtaó benne. 

               Számtalan módon fel lehet hasznánli apró magjat: salátákba, húsok mellé ajánlják, levét leszűrve és szirupá főzve remek szörp alapanyag. Díszíthetünk vele süteményeket, a gyümölcssalátánkat is biztosan feldobja édes savanykás íze. De egyszerűen önmagában eszegetve is remek élvezet:).

Szóval irány a legközelebbi zöldséges, (lehetőleg ne a környékünkön, mert én már felvásároltam a készletet) és vegyetek egyet- kettőt bátran:)! 









Baklava ihhletésű muffin

Itt a "tél", legalábbis naptár szerint, mert az időjárás nem ezt mutatja...:( Közeleg a Karácsony. Ilyenkor sokszor vágyik az emberlánya, fia egy kis édességre egy finom meleg tea vagy kávé kíséretében. 
Ez a recept kíváló a téli napokra (is) :). Egyszerre mézes, diós, fahéjas és finom. A névében szereplő baklavával ellentétben ez nem olyan tömény, édes. Karácsony illatú és falnivaló:).

Sokáig vártam, mire ezt a receptet kipróbáltam. Először is nem volt dióm, aztán jött az ősz leszüreteltük a diót. Igenám, de ekkor döbbentem rá háztartásom egyéb hiányosságaira, hogy nincs diótörőm:). Semmi gond anyu segít, adott egyet, (mármint diótörőt:)). Oké gondoltam már semmi nem állhat közém és a hőnáhított muffinom közé, mikor is a receptet elolvasva látom, hogy darált dió kell és én híján vagyok a diódarálónak. 
Na itt lett elég, SÜTNI AKAROK!, szóval átalakítottam a receptet, ami az előnyére vált, mert még jobban kiérezni a diót, vannak benne harapható darabkák, ugyanis csak késsel apróra vágtam.

Ha a diós beigli mellett/helyett valami újra vágytok, íme hát a recept, nekem 21 db lett belőle:

Hozzávalók:


a "töltelékhez":

  • 3 marék dióbél
  • 6-7 evőkanál méz
  • 2 evőkanál fahéj
  • 8 dkg margarin
a tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 egész tojás
  • 15 dkg cukor
  • 8 dkg margarin
  • 5 dl natúr joghurt
A díszítéshez:
  • 21 db fél, vagy negyed dió
  • 3 evőkanál méz
       A diót apróra várgjuk, de ne aggódjunk, ha marad benne egy-két nagyobb darab és száraz serpenyőben megpirítjuk. Hozzáadjuk a margarint a mézet és a fahéjat és az egészet összeolvasztva kavargatjuk néhány percet. Ezen a ponton tuti lesz társaságunk a konyhában, hiszen az illata mennyei...

Levesszük a tűzről és félretesszük. A muffinformákat kibéleljük muffinpapírral. 
Ezután összeállítjuk a tésztát:

A margarint és a cukrot fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a joghurtot és a tojásokat is. A lisztet átszitálva elkeverjük a sütőporral és a folyékony anyagokhoz öntjük. Jól elkeverjük a masszát. 

A forrma aljába teszünk egy-egy és fél evőkanálnyi tészta masszát, majd rá egy evőkanálnyi tölteléket és megint egy evőkanál masszát a tetejére pedig egy fél szem diót nyomunk. 
Nem kell aggódni, ha nem fedi a tölteléket a tésztánk, hiszen sütés közben majd elrendeződik az egész és nagyon jól mutat, ha itt-ott kilátszik a mézes-diós töltelék. 


Az egészet betesszük a 180-200 fokos sütőbe és légkeverés mellett 10-15 perc alatt készre sütjük. Miután kivettük a sütőből, a díszítéshez használt mézet felolvasztjuk és egy-egy teáskanállal a muffinok tetejére csorgatunk belőle. 
Megírjuk a Nuts 'n' Rollnak, hogy hogy sikerült:) Hajrá!








2011. december 1., csütörtök

Mézeskalács

A tuti bevált recept címet is adhattam volna, (legalábbis eddig nekem bevált és, azoknak is, akik megkapták ezt a receptet) :).

Szóval tegnap nekiláttam, hogy legyen valami karácsonyhoz köthető receptem fent.
Még csak kisütni és lefényképezni volt időm, a díszítés ma következik. Az viszont biztos, hogy ez nem tart ki kaácsonyig, főleg, hogy ma jönnek a haverok...:).

 A hozzávalók:


  • 76 dkg liszt
  • 34 dkg porcukor
  • 2 púpos kiskanál szódabikarbóna
  • 1 zacskó mézeskalács fűszerkeverék ( helyettesíthető őrölt fahéjjal, 10 szem porrá tört szegfűszeggel, de valahogy nem lesz olyan jó, mint az előre bekevert:))
  • 5 dkg margarin
  • 4 egész tojás
  • 4 evőkanál akác- vagy virágméz

A hozzávalókat jól összekeverjük. Én eleinte robotgéppel, aztán kézzel gyúrom, ha szükséges adok hozzá még egy kis lisztet, hogy ne a tenyeremen kössön ki az egész:)
Egy nagy cipót formázok belőle betekerem fóliába és kiteszem a hidegre pihenni, vagy erkély híján a hütőbe. 

10-15 perc után a tésztát ketté vagy három részre szedem, (bár kinek mekkora a helye a konyhapulton) és kinyújtom 3mm vastagra. 
A süteményeket kiszúrjuk tetszőleges formákra, de figyeljünk, hogy a kiszúró melyik felére tenyerelünk...nekem szép csillagos lett a tenyerem, mert nem figyeltem!
Ha dióval, mandulával díszítjük azt tehetjük sütés előtt, de a cukormázzal várjunk a sütés utánig!
A jó meleg sütőben 2-3 perc alatt szépen megsül.

Megírom a cukormáz receptjét is, bár az enyémekről még hiányzik:

1 tojásfehérjét felverünk nagyon kemény habbá, miközben fokozatosan hozzáadunk 25-20 dkg porcukrot. Nagyon sokáig, türelmesen. 
Persze, ha valaki olyan szerencsés, hogy letámasztható robogépe van, vagyis olyan, amit nem kell tartania, akkor közben még gyorsan el is lehet mosogatni...
És indulhat a művészet, vonjunk be mindenkit a családban, úgy jobban telik az idő:).

Kívánok szép ünnepet és kellemes készülődést!