2013. június 27., csütörtök

Croissant- házi készítésű eperlekvárral töltve

Az alcím lehetne az is, hogy "most már megértettem a sütésálló jelentését..." :)

Receptötlet: http://www.limarapeksege.hu/

Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 2dl tejföl
  • 2 dl tej
  • 1 nagy csipet só
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 tojás
  • 5 dkg élesztő

  • 25 dkg hideg margarin
  • 1 tojás a kenéshez
  • tetszés-, ízlés szerinti lekvár tölteléknek (1-2 evőkanál/ croissant). Én házi készítésű eperlekvár használtam. A lekvár elkészítése: végy x mennyiségű epret, tisztítsd meg, adj hozzá fele mennyiségű cukrot és főzd lekvár sűrűségűre. Akkor van kész, ha hideg tányérra csöppentve egyből  megbőrösödik.


               A hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztottam (az élesztőt a langyos tejben felfutettam és ezután adtam a lisztes keverékhet), majd hűtőbe tettem 1-1,5 órára. Ezután nyolc egyforma darabba vágtam, gömbölyítettem őket, majd mindet kinyújtottamm jó vékonyra, kör alakúra.. A hideg margarint sajtreszelőn lereszeltem és körülbelül 7 egyenlő kupacra osztottam. Az első kinyújtott lapra szórtam egy adagot, rátettem a következő lapot, erre jött megint a margarin, megint lap, így tovább, míg el nem fogyott. 
A legutolsó lap tetejére nem kell margarin. 
                 Ezután a tésztát kinyújtottam, olyan 2-3 mm vastagra, majd 16 cikkre vágtam (lehet 20 is, akkor kisebb kiflik lesznek). 
               Mindegyik kis háromszög végébe tettem egy teáskanálnyi lekvárt, majd feltekertem őket, és sütőpapírral bélelt tepsire ültettem. Hagytam őket duplájára kelni, tojással lekenve mentek a 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. 15 percre. A házilekvárom, tekintve, hogy nem sütés álló kifojt itt ott, de ettől csak még finomabb lett:).


2013. június 13., csütörtök

Grissini és baconbe göngyölt spárga- 2 féle mártogatóssal

                          Elérkezett végre a nyár. Hogy miért nem jelentkeztem huzamosabb ideig? No azért mert a kolléganőm elment terhes szabira és az ő óráit én kaptam meg. Ez nagyjából 3-szor annyi óraszámot jelent, azaz alig volt szabadidőm... 
                               No, azért nem kell sajnálni :), csak elhanyagoltam egy kicsit a blogolást. De kezdődik a nyáriszünet és pótlom az elmaradt bejegyzéseket, hiszen továbbra is szeretek a konyhában sürögni- forogni :)

A következő recept rögtön 4 recept, hiszen a grissini, a spárga és a mártogatósok receptjét is közlöm. Elöljáróban annyit erről a remek fogásról, hogy előételként, sörkorcsolyaként beszélgetésekhez kínálva 4-6 személynek elegendő.
Mivel a spárgának szezonja van, könnyen beszerezhető a friss- zsenge finomság. Gyorsan megvan, gyorsan elfogy:)

 Hozzávalók a grissinihez (a bolti is szuper, ha nincs kedvünk magunk készíteni):

  • 500 g liszt
  • 25 g friss vagy 1 csomag (7 g) szárított élesztő
  • 3 dl víz
  • 3 evőkanél olívaolaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 1,5 evőkanál só

  •                A munkafelületre öntve, a lisztben elkeverjük a sót, majd a közepén kezünkkel egy kis mélyedést készítünk.
    A langyos vízbe beletesszük a cukrot és az élesztőt, megkeverjük és pár percre félretesszük.
    Az élesztős vizet beleöntjük a fészekbe és villával körkörös mozdulatokkal a széléről óvatosan elkezdjük a vízhez keverni a lisztet, ügyelve, hogy a víz ki ne folyjon. Hozzáadjuk az olívaolajat is.
                              Amikor már a liszt nagyjából felvette a folyadékokat és nehézkes a villával keverés, kezünkre váltunk, bucit formálunk belőle és gyúrni kezdjük a tésztát.
    Addig gyúrjuk, míg egyenletesen sima, puha tésztát nem kapunk. Tetejét belisztezzük, letakarjuk, és legalább 1 órán át meleg helyen kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük a lehető legmagasabb hőmérsékletre.
                           A duplájára kelt tésztát lisztezett munkafelületen lazán átgyúrjuk, majd következik a gyurmázás: a tésztából kb. 20-25 cm hosszú kígyókat sodrunk. Fél centis vastagság az ideális, mert a sütés közben még duplájára dagadnak. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a grissiniket és a forró sütőbe téve 10-15 perc alatt elkészülnek.

    Hozzávalók a spárgához:
    • 500 g zöldspárga
    • annyi szelet bacon, ahány spárgánk van
    • csipet só
                            Nah szerintem ez a legmelósabb része az egész receptnek. Forraljunk egy széles lábasban annyi vizet, amennyi ellepi a spárgákat (kb. 3 cm mély vizet:)).
    A zöldspárga végeit levágjuk, ott ahol fás, de igyekezünk minnél zsengébbet venni, ami most szerintem nem nehéz. 
    Amikor felforrt a víz egy csipet só kíséretében beledobjuk a spárgákat a vízbe és 3 percig főzzük. Kivesszük a vízből, lecsöpögtetejük és kihűtjük. 
    Amikor kihűlt, szorosan körbetekerjük baconnal, majd forró serpenyőben, avagy grillrácson megsütjük minden oldalát, szép piros- ropogósra.
    Levesszük a tűzről, kivesszük a serpenyőből és lecsöpögtetjük róla a felesleges zsírt.
     Hozzávalók a mártogatósokhoz: 

    zöldfűszeres:

    • 3 dl tejföl
    • 1 csokor friss metélőhagyma
    • 1 szál friss bazsalikom levelei
    • só, bors

    3 borsos:
    • 3 dl tejföl
    • zöld- piros és fekete szemes bors durvára törve
    Mindkét fajtánál a tejfölt jól kikeverjük a sóval. 
    A zöldfűszereshez felaprítjük a fűszereket, majd belekeverjük a tejfölbe. Kis tálban kínáljuk.

    A borsosnál a tejfölre szórjuk a borsokat, majd szintén kis tálban kínáljuk.


                                   A grissinit pohárba állítjuk, a spárgát lefektetve, vagy szintén pohárba állítjuk. Mellétesszük a mártogatósokat és 1 lime-ot cikkekre vágva. Aki szereti, a spárgát a lime levével lespricceli és úgy mártogatja. 
    Szívből ajánlom, nagyon finom kombináció!