2013. február 7., csütörtök

Datolyás pite


                        A következő receptet Nórinak különösen ajánlanám a figyelmébe, aki a nővérem és olyan helyen él, ahol van saját datolyapálma a kertjükben:).
Mivel én nem vagyok hasonlóan szerencsés :) ezért aszalt datolyával dolgoztam, de a végeredmény ESZMÉLETLENÜL FINOM! De senki ne higgyen nekem, próbálja ki. Tegnap tesztelték a barátosnémék, aki nem eszik kenyeret, de ebből a sütiből kétszer is vágott... Szerintem ennél nagyobb elismerés nem is kell :).

A hozzávalók (egy 20 cm-es piteformához) szerintem bőven elég 8 személyre:
A tésztához:

  • a tészta előre elkészített linzertészta- éljen a lustaság:) 

A töltelékhez:
  • 2 nagy tojás
  • egy tálca aszalt datolya
  • 2 dl tej
  • 10 dkg szeletel mandula
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 evőkanál barnacukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 5 dkg margarin
A karamellszószhoz:

  • 20 dkg barnacukor
  • 5 dkg margarin
  • 250 ml zsíros tejszín



Az elkészítés menete:


                                 A töltelékhez a datolyát kimagozzuk, majd a tejjel összeforraljuk és félretesszük 15 percre (amíg elkészülünk a többi tennivalóval). 
                                   A piteformát kivajazzuk és kilisztezzük, majd a linzertésztát beleterítjük, hagyjuk, hogy túllógjon a széle! Sütőpapírt helyezünk rá és valamilyen nehezéket- szárazbab, lencse, kerámiagyöngy- és vakon kisütjük előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig. Kivesszük, levágjuk róla a lelógó tésztát, félretesszük.
                                 A karamellöntethez a hozzávalókat egy lábasban megolvasztjuk és 2 percik főzzük, majd lehúzzuk a tűzhelyről és félretesszük hűlni. Figyelem ujjakra vigyázni:), de ha megég itt a megoldás :)
                                       A megpuhult datolyát turmixgéppel összezúzzuk, majd hozzáadjuk a margarint, a cukrot, lisztet, szódabikarbónát, összekerjük. Majd hozzáadjuk egyenként a tojásokat, legvégül a mandulát (keveset tegyünk félre díszíteni) is beleforgatjuk. 
A tészta tetejére karamellszószt öntünk, majd megtöltjük a töltelékkel és a sütőbe toljuk (légkeveréses fokozat 160 fok) 15 perc.
Tálalás előtt langyosra hűtjük és karamellszósszal meglocsolva, porcukorral, mandulával meghintve fogyasszuk! :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése